Csónakos Caffé

A ráckevei Csónakos Caffé megtervezése igazi csapatmunka volt, hiszen a tulajdonosok szervesen részt vettek az egész folyamatban. A kávézóval kapcsolatban sok ötletük és elképzelésük volt, de szükségét érezték, hogy mindez egy képpé összeálljon, ekkor kerestek meg engem. 

Elmondásuk szerint szerettek volna létrehozni egy olyan helyet a városnak, ahol az emberek kellemesen tudják elöltetni az időt egy finom kávéval a kezükben. A hely berendezését és hangulatát a kedvenc regényük, a Tüskevár ihlette. Az csak véletlen – de szerencsés – egybeesés, hogy pont velük szemben, a Dunaparton minden szerdán és szombaton a Csónakos piac várja a vásárlókat.

A belső tér kialakításánál az volt a cél, hogy az épület műemléki jellegét szem előtt tartva a mai korba illeszkedő design jöjjön létre, leginkább természetes anyagokat használva.  Az anyagok és a színek kiválasztásában is törekedtünk arra, hogy letisztult és természetes hatást érjünk el. A kávézóban egyetlen élénk szín jelenik meg, a zöld, festett bútorok és növények formájában. Ezzel is a hely letisztultságát szerettük volna erősíteni.

A helyiség méreti adottságai miatt fontos volt, hogy egységes öntött padlót alkalmazzunk, mely összeköti a tagolt tereket és növeli a térérzetet.  A padlóval harmonizáló Kraft beton által készített falfestés is az egységet erősíti. A vakolat leverése után született meg a döntés, hogy néhány falszakasz maradjon nyersen és mutassuk meg az épület eredeti kőfalát. Ezt a rusztikus hatást a betonfestés és a fehér falak kompenzálják.  Az egyik falon továbbá a Tüskevár regény illusztrációja ihlette festést látunk, mely a ráckevei Árpád híddal kiegészülve tökéletesen illik a helyhez.

Az egyedi készítésű bútorokhoz természetes anyagokat használtunk. A tervezés kezdetére a farönk asztallapok már elkészültek, így ez adta a fő design elvet. Kicsit „gombhoz a kabát" munkamenet, de a karakteres asztalok nagyon jó kiindulási pontnak bizonyultak. A Csónakos többi beépített bútora egyedi tervezésű természetes anyagokból, leginkább tömör fából készült. A kiszolgáló pult is ezt a vonalat képviseli, megkoronázva egy látványos terrazzo munkalappal, melynek mintázata maximálisan illik a kávézó színvilágához. Az összes egyedi bútort a tulajdonosok készítettek el, így mindenki elégedett volt a végeredménnyel.

A vendégtérben semmiképp sem szerettünk volna álmennyezetet, mert attól a tér elveszítette volna az eredeti jellegét, így a látszó gépészeti elemek mellett döntöttünk, melyek igazán passzolnak az elképzelt koncepcióhoz. A vizesblokkot is ebben a szemléletben terveztük, régi, a műemlék épület hangulatához illeszkedő konzolasztalokat alakítottunk át mosdópulttá. A padlóburkolat is a korábban sok helyen használt cementlapokat idézi, de a mai design letisztultságával ötvözve választottuk ki őket.

Ráckeve

Fotó: TESTRA design

2022